Læsehesten vrinsker

Af Maria Louise Christensen. Bragt i Midtjyllands Avis 16. november 2017

Nu er valgkampens slutspurt i gang. Og jeg mener ikke de politiske kandidaters kamp for at blive valgt ind i byrådet, som lige nu fylder på spisesedler og i byens lygtepæle. Nej, jeg mener kampen om hvilke bøger, der får vores stemme på scenen til Årets Bøger.

Det kræver sin læser at følge med i samtlige årets udgivelser. Heldigvis er vi fire: Tine, Karin, Frederik og jeg. Vi er holdet til Årets Bøger, i al beskedenhed ét af Silkeborg Bibliotekernes mest velbesøgte arrangementer år efter år. Jeg er med for anden gang, Frederik er med for første gang og hold nu fast, kære læser, det er 25. gang vi afholder Årets Bøger. Tine og Karin har været med fra begyndelsen. De har kilometervis af læste romaner bag sig, en imponerende læseliste og erfaring. Muligvis viser læseundersøgelser for tiden, at læsehesten er en langsomt uddøende race, som ofte må trækkes til truget. At der særligt inden for min aldersgruppe, de 30-39-årige, bliver læst mindre end tidligere. Og hvad skyldes det? Måske er læsehesten i os alle blevet doven? Vant til at alt bliver serveret i små, letfordøjelige bider – artikler via Facebook, SMS’er, undertekster til en tv-serie på Netflix? Det er alt sammen meget godt, men en vaskeægte læsehest har brug for noget, der mætter. En god roman, gerne velskrevet – sådan én, hvor der rigtig er noget at tygge på, også lang tid efter, man har slugt den sidste bid. Det er sådan nogle bøger, vi vælger til Årets Bøger. Og hvordan gør vi så det? 

Årets Bøger løber af stablen i uge 48. Du kan høre, hvilke bøger, der fik vores stemme i Kjellerup, Them, Gjern og to gange i Silkeborg. Læs mere på Silkeborgbib.dk/detsker

Præferencer, tendenser og litterær kvalitet Som altid lægger vi en række snitflader, inden vi løbende kigger samtlige årets nye udgivelser igennem og træffer vores valg. Vi holder øje med alt hvad der kommer af skønlitteratur og biografier; vi læser primært romaner. Krimier er af flere årsager ikke på vores opstillingsliste, og vi skeler til hvilke emner og temaer, som går igen på tværs af forfattere og forlag. Endelig sigter vi mod at have verdenslitteraturen repræsenteret, men læser altid i oversættelse. Der skal med andre ord stilles et bredt, interessant og respræsentativt hold af årets allerbedste litteratur. Vi læser og vælger ud fra personlige præferencer med skelen til årets tendenser og vægt på bøgernes litterære kvalitet. Således kan vi om et par uger stå på scenen og præsentere vores udvalgte Årets Bøger.

En alsidig menu til din indre læsehest Hvis læsehesten i dig trænger til inspiration, hvis du for det meste får læst det letfordøjelige og forhåndenværende som sms’er og opdateringer på sociale medier – måske af ren og skær vane? – så er det ikke for sent at sadle om og komme til Årets Bøger. Foregår din vej gennem en bog snarere i trav end i fuld gallop, må du heller ikke lade dig afskrække. Ikke alle bøger, vi vælger, er lange, episke romaner. Flere af dem er små, men stadig fyldt med smag, som appetizers, der kan hapses i én mundfuld. Under alle omstændigheder er Årets Bøger et vandhul for læseheste. En omhyggeligt udvalgt menu, som er sammensat af fire forskellige kokke. Jeg håber, vi ses?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *